THORN, KASTEELHOEVE HAGENBROEK

De hoeve Hagenbroek, oorspronkelijke naam ‘Aen ghen Broeck’, was in 1529 leengoed van de Thornse abdis. Later werd er Huize Agenbroek gebouwd zoals te zien op de afbeelding beneden uit 1915. Het oude gebouw was een rechthoekig herenhuis met een bovenverdieping in groot rechthoekig vakwerk uit 1721, gebouwd door Jan Adams Lemmen wijnkoopman uit Maastricht.

Thorn Hagebroek 1529001
Begin 18e eeuw is het eigendom van de baron von Bonnig Hausen. In 1745 raakte het landgoed in bezit van de burgemeester C.L. van Scherpenzeel uit Maaseik. Door een erfenis kwam het later weer toe aan de heer Jan Jacob Thomas Rubens, burgemeester van Thorn, Wessem, Ittervoort en Neeritter, gedeputeerde van de Staten van Limburg. Diens kleindochter huwde met ridder Van Rappard.

Thorn 20110333001

Tijdens de WO-2 liep het gebouw ernstige schade op en werd het na de oorlog verbouwd, zoals weergegeven op de bovenstaande foto. Het huidige gebouw wordt nu bewoond door de zusters dominicanessen van Betanie die het nu Mariarust noemen. Het is gelegen in een mooi natuurgebied, dat wordt gemarkeerd door een oude steilrand van de Maasbedding.

 

Dit bericht is geplaatst in Fotojournaal. Bookmark de permalink.

Één reactie op THORN, KASTEELHOEVE HAGENBROEK

  1. Prachtig pand en zeer de moeite waard te denken aan de toekomst .
    Een stichting die zich bezig houdt met Menselijk Bewustzijn anno 2018 zou een interessante keuze kunnen zijn .
    Met respect voor het behoud onderhoud de historie en klasse in het werken aan het vergroten van spiritueel bewustzijn op nationaal en internationaal niveau .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *