THORN, KASTEELHOEVE HAGENBROEK

De hoeve Hagenbroek, oorspronkelijke naam ‘Aen ghen Broeck’, was in 1529 leengoed van de Thornse abdis. Later werd er Huize Agenbroek gebouwd zoals te zien op de afbeelding beneden uit 1915. Het oude gebouw was een rechthoekig herenhuis met een bovenverdieping in groot rechthoekig vakwerk uit 1721, gebouwd door Jan Adams Lemmen wijnkoopman uit Maastricht.

Thorn Hagebroek 1529001
Begin 18e eeuw is het eigendom van de baron von Bonnig Hausen. In 1745 raakte het landgoed in bezit van de burgemeester C.L. van Scherpenzeel uit Maaseik. Door een erfenis kwam het later weer toe aan de heer Jan Jacob Thomas Rubens, burgemeester van Thorn, Wessem, Ittervoort en Neeritter, gedeputeerde van de Staten van Limburg. Diens kleindochter huwde met ridder Van Rappard.

Thorn 20110333001

Tijdens de WO-2 liep het gebouw ernstige schade op en werd het na de oorlog verbouwd, zoals weergegeven op de bovenstaande foto. Het huidige gebouw werd tot begin 2018 bewoond door de zusters dominicanessen van Betanie die het nu Mariarust noemen. Het is gelegen in een mooi natuurgebied, dat wordt gemarkeerd door een oude steilrand van de Maasbedding.

Het monumentale gebouw is door de zusters verhuurd aan een zorgboerderij.

Reactie Ralph:

Het was een bewuste keuze van de zusters om dit prachtige pand te verhuren aan een zorgboerderij om zo geheel in lijn met het sociale gedachtengoed achter een klooster een liefdevolle haven te kunnen zijn voor mensen die een plaats met rust en healing hard kunnen gebruiken en die plaats elders niet kunnen vinden.  De kapel blijft volgens afspraak met de zusters voor iedereen toegankelijk en onderhouden door de bewoners van het klooster uit respect naar het oorspronkelijke Maria Rust en dankbaarheid naar de zusters.

Dit bericht is geplaatst in Fotojournaal. Bookmark de permalink.

4 reacties op THORN, KASTEELHOEVE HAGENBROEK

 1. Prachtig pand en zeer de moeite waard te denken aan de toekomst .
  Een stichting die zich bezig houdt met Menselijk Bewustzijn anno 2018 zou een interessante keuze kunnen zijn .
  Met respect voor het behoud onderhoud de historie en klasse in het werken aan het vergroten van spiritueel bewustzijn op nationaal en internationaal niveau .

 2. Trudy Zwart schreef:

  een bijzonder pand.met heel veel historie…
  Alleen jammer dat de zusters bet hebben verhuurd en dat er nu een zorgboerderij in komt.
  als je nu bij Maria Rust komt .
  is het mooie en de rust die er heerste is verdwenen..
  gelukkig is de kapel wel een plek van liefde healing en rust…
  ik hoop dat er een oplossing komt voor mensen die deze plek wel weten te waarderen.

  • Ralph schreef:

   Het was een bewuste keuze van de zusters om dit prachtige pand te verhuren aan een zorgboerderij om zo geheel in lijn met het sociale gedachtengoed achter een klooster een liefdevolle haven te kunnen zijn voor mensen die een plaats met rust en healing hard kunnen gebruiken en die plaats elders niet kunnen vinden. De kapel blijft volgens afspraak met de zusters voor iedereen toegankelijk en onderhouden door de bewoners van het klooster uit respect naar het oorspronkelijke Maria Rust en dankbaarheid naar de zusters.

 3. Thieu schreef:

  Beste Ralph,

  Bedankt voor jouw aanvulling op het artikel over Hagenbroek.
  Ik heb de reactie bij het artikel over Hagenbroek geplaatst.

  mvr Thieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *