WESSEM, INVAL DUITSERS 10 MEI 1940

 Bij gelegenheid van de viering van ‘75 Jaar Bevrijding’ heeft de Stichting Cultureel Erfgoed Wessem aan de Polstraat in Wessem een plaquette onthuld op de plek waar de Duitsers op 10 mei 1940 bij de inval de Maas zijn overgestoken. Op die plek stond destijds een kazemat waarin Nederlandse militairen de onmogelijke taak hadden om de overtocht van de Duitsers tegen te houden of in elk geval te vertragen. De plaquette vertelt het verhaal en de heldendaden van de Nederlandse soldaten die in de kazematten in Wessem het leven lieten.

Na de inval in Wessem werd een Baileybrug aangelegd op de plek waar het (buitenwerking gestelde) veer voor de overtocht zorgde.

In de maanden maar ten April 1940 werden in Wessem 3 gewapende beton- en 3 stekelvarken-kazematten gebouwd en in Pol 7 gietstalenkazematten ter versterking van de Maaslinie. Zij werden verdedigd door militairen van de derde compagnie van het zevende grensbataljon (3-17 GB) Op 10 mei 1940 werden rond 06:00 uur de eerste schoten vanuit Maasbracht op de Wessemse stellingen afgevuurd,
Om 06:30 uur sneuvelde soldaat Traa door een voltreffer in kazemat S6.

Kazemat S6

Kazemat B5 werd tussen 07:30 uur en 08:00 uur door twee voltreffers getroffen. Hierbij sneuvelde sergeant B. Wuisman en werd soldaat Blankenstein ernstig gewond waaraan hij later is bezweken.

Kazemat B5

Rond 08:30 uur doorboorde een schot vanuit een gevechtswagen het schietgat van kazemat S3 en doodde sergeant R. Rinders en soldaat G. Ridderman. Soldaat Oosterhuis werd zwaar gewond en overleed korte tijd erna. Even later werd soldaat Bovenkamp dodelijk getroffen bij kazemat B2.

Kazemat S3

Soldaat O. van de Wal werd zwaargewond op de Markt waaraan hij in de namiddag overleed. In kazemat S1 was alleen nog soldaat B. Beekmans aanwezig, hij bleef onafgebroken doorschieten. Rond 10:45 uur werd B. Beekmans hangend over zijn mitrailleur dood aangetroffen. Voor zijn moed is hij postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Kazemat S1

Bij de verdediging van de Polderbrug sneuvelde soldaat Onderdijk. Om 16:00 uur waren Wessem en Pol bezet door de Duitsers. Op 10 mei 1940 zijn in Wessem 10 Nederlandse militairen gesneuveld en 6 gewond geraakt.
Op 25 mei zijn nog 4 Nederlandse militairen, die krijgsgevangen waren genomen, omgekomen bij het opruimen van de landmijnen op de Koeweide. Dit waren J.Berben, J. Palmen, L. Verhulst en P. Verwater.
Deze militairen, die de vrijwel onmogelijke taak hadden de Duitse opmars te vertragen, verdienen het in onze gedachten te blijven.

Dit bericht is geplaatst in Fotojournaal. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *